• 0800 222 001
  • info@prostorsombor.rs
img

PREZENTACIJA D+ ATLAS I FILMA „ЕYES OF THE DANUBE - A JURNEY CONNECTING COMMUNITIES“

 

Завршна конференција пројекта DANUrB+ организована је од 11 до 13. децембра 2022. године у Будимпешти, у Мађарској. На конференцији је између 200 учесникаиз 6 земаља било 11 чланова тима Архитектонског факултета у Београду и пет учесника из Голупца, Смедерева и Сомбора. Сомбор су представљале: Драгана Сиљановић Козодеровић, урбаниста-планер испред ЈКП“Простор“Сомбор, Зденка Митић, директорица Туристичке организације Сомбора и Ана Илић Пањковић, испред Удружења старих заната.

Током другог дана конференције, пројектни партнери су презентовали најзначајније резултате пројекта међународним и регионалним гостима, укључујући и важне госте из Секретаријата INTERREG програма, и организовали неколико округлих столова на којима су истакли најважније теме за урбану баштину у Подунављу. Конференција је укључила и студијску посету оближњем историјском градићу Српски Ковин (мађ. Rackeve) током првог дана конференције, где су локални пројектни партнери показали свој пилот-пројекат.

Један од главних DANUrB+ резултата представљених другог дана конференције била је званична презентација D+ АТЛАСA: АТЛАСA СКРИВЕНИХ УРБАНИХ ВРЕДНОСТИ ДУЖ ДУНАВА. Архитектонски факултет у Београду је водећи партнер у изради атласа у две верзије: штампаној и дигиталној. У питању је урбанистички атлас са циљем откривања скривених урбаних вредности дуж Дунава из нове перспективе. Као прво, формат атласа је иновативан у овом „подунавском“ оквиру, где многе области још увек нису добро мапиране или сагледане са националног нивоа. Као друго, програм атласа је да обухвати и промовише богате, мада обично скривене урбане вредности кроз карте, али и кратке текстове, слике, шеме, табеле и дијаграме о посебностима подунавских градова и њиховом јединственој урбаној баштини. Ова разноликост начина представљања значи да D+ Атлас циља на широку опсег могућих „читача“ широм Подунавља и шире.

Други пројектни партнери су такође дали допринос Aтласу слањем локалних прича, слика, статистичких података и учешћем у заједничким дискусијама о томе како овај атлас учинити привлачнијим и ближим локалним људима и стручњацима.ЈКП“Простор“ Сомбор и Драгана Сиљановић Козодеровић, урбаниста-планер су учествовали у изради Атласа, те је Сомбор заступљен у сваком поглављу.

Штампано издање D+ Атласа има четири главна поглавља, дата хронолошким редом. Почиње се уводним поглављем са основним поставкама: циљевима, главном темом, обухватом и садржајем. Затим се пролази кроз 15 вишеауторских поглавља посвећених посебним темама прошлости, садашњости и будућности подунавских градова. Између њих су дате такозване „велике мапе“ целог Подунавља, са више од 90 градова и места мапираних према њиховим главним друштвеним, демографским, економским и комуникационим обележјима. Дигитална верзија D+ Атласа је мало другачија, у складу са новим могућностима иновативног дигиталног доба. Атлас је заснован на савременој ГИС платформи, где корисници могу претраживати постављене податке кроз неколико великих тема атласа, уређених кроз меније за навигацију: демографија, економија, урбани развој и студије случаја.

После представљања Атласа увече је одржана премијера филма „Еyes of the Danube-A Jurney Connecting Communities“. Филм приказује 12 прича о људима из 6 земаља на Дунаву,изабраних међу више од 100 кандидата. Једна од прича је посвећена Драгани Сиљановић Козодеровић, која кроз причу о бођошима, зеленилу, бициклизму, заштићеном културном добру „Венац“ приближава људима све оно што чини Сомбор посебним. Да јесте посебан говори и чињеница да су партнери на пројекту од 26 градова одабрали баш Сомбор два пута за домаћина међународне конференције на овом пројекту.

 

 

JKP Prostor Sombor

Trg cara Lazara 1, 25101 Sombor, Srbija

  • Radno vreme
  • Ponedeljak-Petak: 07 - 15h
  • Dežurni centar:
  • Ponedeljak-Petak: 07 - 19h
  • Subota: 07 - 16h
  • Nedelja: 07 - 13h
Preuzimanje