• 0800 222 001
  • info@prostorsombor.rs
img

Два састанкa DANUrB+ INTERREG пројекта у четири земље

 

ЈКП“Простор“ је испред Града Сомбора, као придружени партнер Архитектонског факултета у Београду на INTERREG пројекту DANUrB+, учествовао на две конференције oве јесени. DANUrB+ пројекат се тиче подизања градова у опадању на Дунаву кроз промовисање материјалне и нематеријалне културне баштине.

У октобру је одржан шести радни састанак у подунавским градовима Естергому (Esztergom) у Мађарској и Штурову и Братислави у Словачкој. Естергом (Мађарска) и Штурово (Словачка) су градови које дели Дунав, а спаја мост који је тих дана славио 20 година постојања. Сомбор су представљале Драгана Сиљановић Козодеровић дипл.инг.арх. из ЈКП“Простора“ (придруженог партнера на пројекту) и Александра Стојков испред “CikloCOOLture” (стејкхолдера) чија је презентација наишла на велико одушевљење и позиве на сарадњу. Интересантна чињеница је да је конференција била хибридна (уживо и online) те је online представљена презентација другог INTERREG пројекта “Amazon of Europe Bike Trail”, на коме је наш Град партнер, а CikloCOOLturaтакође стејкхолдер и један од главних сарадника на трасирању руте кроз нашу земљу. На овом састанку је формирана и DANUrB International Association.

У новембру је одржан седми радни састанак DANUrB+ INTERREG пројекта у Новом Саду, укључујући и културни обилазак Сремских Карловаца. На заседањима су учествовали .проф. Александра Ђукић, ас. Бранислав Антонић, ас. Јелена Марић и ас. Александар Грујичић са Архитектонског факултета у Београду, као и придружени партнери факултета из Голупца Јелена Петровић, аиз Сомбора Драгана Сиљановић Козодеровић. Теме заседања су били акциони планови за подунавске градове, рад са стејкхолдерима на локалном нивоу и посебно интересантно успостављање бренда пројекта као начин за промовисање нематеријалне културне баштине дуж Дунава. Други део конференције је био културни обилазак Осјека и Барање и представљање њихових стејкхолдера и кандидата за бренд DANURB.

Сомбор је у „Атлас неоткривеног културног наслеђа подунавских градова“ унео већ преко 50 стејкхолдера, а највећу пажњу из других земаља привлачи „Стапарска ружа“ из Стапара, Бездански дамаст из Бездана и „CikloCOOLtura” из Сомбора. Наш тим се укључио и у рад DANUrB International Association, са тежњом да што више наших стејкхолдера постану кандидати за бренд DANURB.

 

JKP Prostor Sombor

Trg cara Lazara 1, 25101 Sombor, Srbija

  • Radno vreme
  • Ponedeljak-Petak: 07 - 15h
  • Dežurni centar:
  • Ponedeljak-Petak: 07 - 19h
  • Subota: 07 - 16h
  • Nedelja: 07 - 13h
Preuzimanje