• 0800 222 001
  • info@prostorsombor.rs

Извештај са DANUrB+ међународног састанка у Сомбору 15-17. јуна 2021. године

 

Први међународни састанак „уживо“ DANUrB+ пројекта одржан је у Сомбору од 15. до 17. јуна 2021. године, после готово годину дана онлајн конференција. Национални организатор радионице био је Архитектонски факултет у Београду као пројектни партнер, док је његов локални суорганизатор био Град Сомбор преко Јавног предузећа „Простор“ као придруженог стратешког партнера на пројекту.

 На састанку је учествовало више од 90 учесника из преко 20 партнерских организација из осам подунавских земаља, укључујући и онлајн учеснике. Уживо је конференцију пратило скоро 70 учесника из шест земаља. Први дан састанка био је посвећен обиласку културних знаменитости града Сомбора и његових подунавских села, кроз посете местима материјалне и нематеријалне баштине. Два следећа дана су организована у виду партнерских радионица, укључујући и онe за новинаре. Тим са Архитектонског факултета представио је и тренутни напредак у припреми атласа DANUrB+ градова.

 Национални менаџер састанка била је в.проф. Александра Ђукић као менаџер пројекта у име Факултета, а ас. Бранислав Антонић технички секретар састанка. Сарадник на пројекту и организатор конференције испред ЈКП“Простор“ Сомбор као придруженог партнера је била Драгана Сиљановић Козодеровић, урбаниста планер.

 На отварању конференције, присутним гостима су се обратилипрофесор Балинт Кадар (представник главног партнера на пројекту са Будимпештанског универзитета), Ђорђе Зорић в.д.директора ЈКП „Простор“ Сомбор, Синиша Борота, помоћник градоначелника за урбанизам и заштиту животне средине, Драгана Сиљановић Козодеровић из ЈКП“Простор“ Сомбор (учесник на пројекту DANUrB+ и организатор конференције) и професорица Александра Ђукић.

 Паралелно са овим међународним пројектом, ЈКП „Простор“ Сомбор сарађује и са Архитектонским факултетом из Београда, где студенти интегрисаних петогодишњих студија и студенти мастера „Интегрални урбанизам“, раде урбанистичке пројекте и истраживања у Сомбору. На тим пројектима им помаже тим из сектора за просторно планирање и урбанизам у ЈКП „Простор“ Сомбор, а истовремено ће њихова истраживања, тим планера и урбаниста из Сомбора уградити у урбанистичке планове који су у току.

 ЈКП „Простор“ Сомбор је као прави домаћин организовао и обилазак заштићеног културног добра од великог значаја-централне зоне „Венац“ са стручним водичем Миланом Степановићем, чији се рад вишеструко користи како на DANURB+ пројекту, тако и за рад студената са темом нашег Града.

 

Снимак са локалних вести: https://www.youtube.com/watch?v=IokvrYv7KAI

 Снимак са РТВ Војводине: Sombor učestvuje u projektu "Kulturno nasleđe Dunava" - YouTube

 

 

Сви учесници конференције у дворишту зграде Жупаније у Сомбору, Србија

 

Проф. Балинт Кадар, руководилац DANURB+ са Будимпештанског универзитета, отвара прву конференцију „уживо“

Проф. Александра Ђукић даје уводну реч током свечаног отварања састанка у главној сали Жупаније

 

В.Д.Директора Ђође Зорић поздравља скуп испред ЈКП „Простор“ Сомбор, придруженог партнера на пројекту, домаћина и суорганизатора конференције

В.Д.Директора Ђође Зорић поздравља скуп испред ЈКП „Простор“ Сомбор, придруженог партнера на пројекту, домаћина и суорганизатора конференције

 

Драгана Сиљановић Козодеровић, урбаниста-планер, поздравља скуп испред ЈКП „Простор“ Сомбор, придруженог партнера на пројекту, домаћина и суорганизатора конференције

Синиша Борота, помоћник градоначелника за урбанизам и заштиту животне средине поздравља скуп у име Града Сомбора

 

Заједничка радионица између пројектних партнера и регионалних новинара у новој сали Културног центра у Сомбору.

 

Културна посета музеју-галерији Милана Коњовића у Сомбору, у организацији ЈКП „Простор“ Сомбор.

Културна посета музеју-галерији Милана Коњовића у Сомбору, у организацији ЈКП „Простор“ Сомбор.

 

Проф. Балинт Кадар, руководилац пројекта током излагања на завршној радионици

Тим Архитектонског факултета у Београду током посете Музеју Батинск битке

 

Културни обилазак – посета преводници код Бездана на почетку Великог бачког канала, скоро обновљеног локалитета индустријске баштине

 

Културни обилазак –посета УЖ „Стапарска ружа“ где се израђује Стапарски ћилим

 

Културни обилазак-посета погону „Новитет“ Бездан где се још увек производи Бездански дамаст

 
JKP Prostor Sombor

Trg cara Lazara 1, 25101 Sombor, Srbija

  • Radno vreme
  • Ponedeljak-Petak: 07 - 15h
  • Dežurni centar:
  • Ponedeljak-Petak: 07 - 19h
  • Subota: 07 - 16h
  • Nedelja: 07 - 13h
Preuzimanje